Av Hans Hammarskiöld (Bilden har inget med texten att göra)
De allra flesta av oss har åsikter om och tankar kring mode, litteratur, konst, musik och film. Dessa genrer som buntas ihop och benämns kultur… Men, hur bra stämmer våra åsikter med verkligheten? Vad är ”bara” personligt tyckande och vad är rättfärdigade åsikter? Legitimt.
Jag tror att alla kan hålla med om att kultur är det extra i vardagen och det i mångt och mycket är våra kulturella olikheter som skiljer oss från varandra. Ändå, trots kulturens viktiga roll, avfärdas den av förvånansvärt många som något ”oviktigt” och ytligt, något som jag har oerhört svårt att begripa. (Jag menar, vore inte världen utan kultur fruktansvärt meningslös? Är inte det kanske det mest essentiella i våra liv, i vår existens?). Jag tror att, på grund av den här bilden, att kultur är något trivialt, har människor då ansett sig behärska kultur. Att man anser att kulturen inte har något större värde än att tillfredställa individen vilket också gör att man själv vet mest, bäst.
Det är inget fel med att ha åsikter, åsikter är bra. MEN, det faktum att alla tror att deras åsikter är de rätta åsikterna gör att det blir lite problematiskt. Mode är dessutom det kulturella området där detta blir särskilt tydligt. ”Mode är ju någonting för alla ”. Men är det verkligen det? Kläder, det är för alla och kring sina egna kläder bestämma var och en hur mycket man vill. Men mode är inte för alla och när det kommer till mode kanske man borde inse sina begränsningar. Att man faktiskt inte kan bäst när det handlar om mode. Jag vill markera att klädintresserad inte är detsamma som modeintresserad och där de flesta ”modebloggare” borde kanske snarare kalla sig klädbloggare eller stilbloggare eftersom det handlar om kläder som konsumtion och möjligtvis inspiration och inte om mode som fenomen. Inte om mode som tendenser. Att en bloggare kan komma och säga att ”beige är trendigt i höst” (wow, grattis, vilken iakttagelse!) gör inte bloggaren till modeexpert. Kanske låter det här helt självklart, men det är det inte. Att det dessutom är dessa ”modebloggare” som i många lägen representerar mode för och är modets ansikte ut till omvärlden tror jag, ofta med deras okunnighet, gör att modet får en dålig, mycket förenklad, bild och att det anses som just ytligt. Denna bild som modevärlden får gör det ju inte direkt enklare att vinna respekt från världen(?). Det gör ju inte att folk faktiskt börjar förstå att det finns något vetenskapligt och intellektuellt inom mode – ja, på samma sätt som det finns bakom litteratur (för det anses väl högst bildat?). Det gör istället att bilden av mode som en ”hobby” och där vems som helst kan vara expert, utan faktiskt kunskap, förstärks.
Därför kanske inte alla borde har rätt att tycka till om mode. Kläder – JA! Mode – NEJ!
Vill dock påpeka att jag inte på något vis menar att jag är någon modeexpert även om jag klart kan säga att jag har ett genuint (MODE!!!)intresse. Jag vill att man ska förstå att det finns en skillnad mellan personligt tyckande och vetenskapligt. Alla ”kan” inte mode, (även om denna självinsikt ofta är bristande och förmodligen kommer fortsätta att vara det) och det vill jag säga utan att på något sätt trycka ner på de som inte behärskar området… Ibland måste vi bara inse våra begränsningar.
Hej. Jag gillar verkligen er blogg, för mig som tycker om att läsa om mode i textform framför en samling bilder. Håller helt med om att bloggformen måste förändras, de få men viktiga modebloggarna försvinner i ett dränerat hav av personer som alla för vidare likadana bilder, likadana åsikter. Viktigare är att låta de som faktiskt har ett intresse & förståelse komma fram. Själv har ett fantastiskt stort klädintresse, men jag skulle inte gå omkring & kalla mig modeintresserad.
SvaraRaderaGillar det ni gör och kommer följa med spnning! Kajsa
Tack Kajsa. Vad roligt att du tycker om det vi gör. Vi vill visa att det finns mycket fler aspekter av mode än "köp det här" och "det här fint". Att mode kan analyseras på precis samma sätt som en film, eller bok etcetera... Och vi hoppas att vi inte ska göra dig besviken.
SvaraRadera